Duurzaamheid zink

Zink past perfect binnen duurzame en circulaire bouw. Na langdurig en betrouwbaar gebruik krijgt het zink gegarandeerd een nieuww leven : het gebruikte zink wordt zonder verlies van kwaliteit en eigenschappen een nieuwe hoogwaardige toepassing.  Door het sluiten van deze kringloop wordt afval en vervuiling van het milieu voorkomen. Daarnaast heeft het materiaal een hoge waarde, waardoor de investering in zink behouden blijft.

Circulair en duurzaam bouwen is een speerpunt van de Nederlandse overheid. En de overheid stelt dan ook hoge eisen aan gebouwen en gebruikte materialen. Het Nederlandse Bouwbesluit stelt als absolute eis dat bij een aanvraag van een bouwvergunning een berekening wordt geleverd van de duurzaamheid van het hele gebouw. Om deze berekening te kunnen maken moet je natuurlijk weten hoe elke materiaal scoort op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Die informatie is beschikbaar in de Nationale Milieu Database. Zink heeft een uitstekende score want bouwzink gaat heel lang mee en hoeft dus niet tussentijds te worden vervangen en dat scheelt veel enrgie en grondstoffen. Daarnaast wordt zink altijd 100 % gerecycled. En dat kunnen lang niet alle materialen claimen!

 

Externe deskundigen berekenen duurzaamheid zink
Tips voor een duurzame toepassing
  1. Zorg er altijd voor dat een dakgoot voldoende afschot heeft zodat er geen water in blijft staan. Het minimale afschot is 3 graden.
  2. Zink kan erg warm worden en daardoor zet een dakgoot ook behoorlijk uit. Als het materiaal niet de mogelijkheid heeft om te expanderen kan het materiaal gaan scheuren. Vaak treedt dit op bij de soldeernaad (deze springt open), of direct hiernaast. Om dit op te vangen moet een goot langer dan 12 meter voorzien worden van separatieschotten of een separatiestuk.
  3. Door veel blad en takken kan de goot verstoppen. Dit zorgt naast het overlopen van de goot ook voor aantasting van het zink. Goten dienen regelmatig te worden geïnspecteerd en eventueel worden schoongemaakt. Er zijn handige producten die kunnen helpen verstopping te voorkomen, zoals een gootbladvanger of een bladafscheider in de regenpijp.

 

Drs. Jules C.P. Wilhelmus - Directeur | Email: wilhelmus@duurzaambouwmetaal.nl

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!