Nieuwbouw in Zuid-Holland
In 2022 werd Stichting DBM benaderd door een architect uit Den Bosch betreffende een project in Zuid-Holland. Het ging om een ontwerp en een vergunningsaanvraag voor een nieuwbouwwoning, waarbij het bijgebouw in zijn geheel in zink uitgevoerd werd. Het waterschap had zorgen over de afspoeling van zink van dit bijgebouw naar de bodem en het oppervlaktewater. DBM heeft de architect geholpen met het inzichtelijk maken van de verwachte effecten door het toepassen van zink als afspoelend materiaal op het bijgebouw. De architect kon daarmee aantonen dat de effecten voor het oppervlaktewater nihil en verwaarloosbaar waren en niet leidden tot een achteruitgang van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het waterschap heeft deze risico beoordeling geaccepteerd en de gemeente heeft daarna de bouwvergunning verleend aan de opdrachtgever.
Renovatie in Utrecht
In 2022 werd Stichting DBM benaderd door een architect uit Utrecht betreffende een renovatieproject in deĀ stad Utrecht. De gemeente stelde als eis dat er liever geen zinkhoudende materialen gebruikt zouden worden voor hemelwaterafvoer systemen, voor wangen van dakkapellen, voor goten en voor gevelbekleding. Mocht er toch zinkhoudende materialen gebruikt worden, dan dienden maatregelen genomen te worden om afspoeling tegen te gaan, zoals patineren & coaten of extra hemelwaterzuivering. Stichting DBM heeft de architect geadviseerd dat de gemeente geen bouwmaterialen mag weigeren welke CE gekeurd zijn en toegepast mogen worden volgens het Ministerie van I&W. De gemeente heeft dit erkent en heeft de vergunning voor het renovatieproject verleend.
Bovenleidingportalen spoornetwerk
In 2023 werd Stichting DBM benaderd door een verzinkerij uit Nederland betreffende zorgen die er bestonden rond het gebruik van verzinkte schroefpalen als fundatie voor bovenleidingportalen op het spoor. De opdrachtgever had zorgen over het ontstaan van bodemverontreiniging door gebruik van deze schroefpalen, en had deze zorgen geuit aan hun projectuitvoerder. De projectuitvoerder heeft vervolgens om een stellingname gevraagd bij hun leverancier, de verzinkerij, van de verzinkte schroefpalen. Stichting DBM heeft de opdrachtgever en projectuitvoerder gewezen op een rapport opgesteld door het Joint Research Centre van de Europese Commissie, waarin een algemene risicobeoordeling van zink in de grond is uitgevoerd; uit dit rapport kan worden opgemaakt dat afspoeling van zink coatings van staal, zowel boven de grond als onder de grond, geen risico oplevert voor de bodemkwaliteit, laat staan voor bodemverontreiniging.