Contact

Heeft u nog vragen? Stel ze maar!


Op deze site geeft de Stichting Duurzaam Bouwmetaal veel informatie.

Wij krijgen geregeld vragen van architecten, kopers, aannemers en ambtenaren. Hieronder vindt u de antwoorden op de vijf meest actuele vragen.

Heeft u een heel andere vraag? Laat maar weten!

Contact

Drs. Jules C.P. Wilhelmus
Directeur Stichting Duurzaam Bouwmetaal

wilhelmus@duurzaambouwmetaal.nl

Linkedin Jules Wilhelmus

Connect met Stichting DBM op Linkedin

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op.

Uw naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw vraag

Vijf actuele vragen en antwoorden

Waarom stonden de metalen vroeger ter discussie en nu niet meer?

Jaren geleden werd in Nederland nagedacht over de mogelijke invloed van bouwmetalen op het milieu. Dat heeft heeft geleid tot veel onderzoek in binnen- en buitenland. Die onderzoeken leiden tot de conclusie dat de toepassing in de bouw geen probleem vormt. Die conclusie is vertaald in beleid: metalen zijn toegestaan en mogen niet worden verboden. Ook internationaal is veel onderzoek verricht.

Bij de Stichting Duurzaam Bouwmetaal komen nog steeds vragen binnen over een discussie die in feite is afgesloten. Meestal worden zorgen over de metalen veroorzaakt doordat men niet altijd de laatste feiten over wetenschap en beleid kent. Die informatie delen wij graag met beleidsmakers, toezichthouders en marktpartijen.

Uw reactie
Wat is het verschil tussen afspoeling en uitloging?

Er is geen verschil: alle materialen die contact komen met (regen)water laten minuscule deeltjes los die vervolgens met het water worden afgevoerd. Dat geldt voor alle materialen: bitumen, plastic, natuurlijk riet en metalen. Afspoeling (of uitloging) vindt dus bij alle materialen plaats. De vraag is of dat een probleem is. Voor lood, zink en koper is vastgesteld dat het geen probleem is.

Uw reactie
Wat is biobeschikbaarheid en waarom is dat belangrijk?

Materiaal dat afspoelt komt in de natuur. Dat geldt voor alle materialen, dus ook voor metalen. Voor zo’n beetje alle materialen bestaan er normen: hoeveel mag er in de bodem en in het water komen? In de meeste landen meten en registeren overheden die hoeveelheden. Koper en zink zijn essentiële metalen en dat gegeven vereist een bijzondere meetmethode. Het meten van die metalen in de sloot is wat anders dan meten in een laboratorium. In een sloot nemen organismen de metalen op, want het zijn essentiële bouwstoffen voor de vissen en planten. Als je wilt meten hoeveel koper en zink in een sloot terecht komt moet je meten wat nog NIET is opgenomen door de vissen en planten. Die hoeveelheid is beschikbaar voor opname: biobeschikbaarheid heet dat.

Dit is een realistische en geaccepteerde meting die overheden in staat stelt te bepalen of normen wel of niet worden overschreden.

 

Uw reactie

Is de bouw de enige bron van zink- en koperemissie?

Zink en koper komen van nature voor in het milieu. En dat is maar goed ook want het zijn essentiële mineralen. De mens voegt zink en koper toe vanuit (vooral) drie bronnen: de landbouw, het verkeer en de bouw. Landbouw en verkeer dragen meer dan 90% bij. De rest komt van koper- en zinktoepassingen in de bouw.

 

Uw reactie
Hoe circulair zijn bouwzink en bouwkoper?

Ja. Lood wordt vooral toegepast in de bouw om naden goed af te dichten. Bijvoorbeeld bij dakkapellen of schoorstenen. Ook wordt lood al eeuwen gebruikt als dakbedekking. Veel historische gebouwen hebben een loden dak.

Zink en koper zijn metalen die na een lange levensduur kunnen worden hergebruikt zonder verlies van eigenschappen. Ze komen dus altijd en eindeloos terug in de keten. Koper en zink zijn dus zeer circulair.

 

Uw reactie
Drs. Jules C.P. Wilhelmus - Directeur | Email: wilhelmus@duurzaambouwmetaal.nl

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!