Zink kan bijdragen aan opsporing dader misdrijf

 

De schilderijscanner of zogeheten XRF-scanner wordt door het Rijksmuseum gebruikt om de laagjes van schilderijen te scannen en vast te stellen wie welke delen van het kunstwerk heeft geschilderd.

Zink van sperma
Deze bijzondere eigenschap is ook handig bij onderzoek naar misdrijven, blijkt uit de resultaten van een onderzoek, dat deze week in de Scientific Reports is gepubliceerd. De scanner kan bijvoorbeeld bloed, zweet, urine en sperma op kleren opsporen door ijzer, zink of kalium waar te nemen.

Biologische sporen met de huidige technieken vaststellen, gaat niet altijd even makkelijk. Maar de schilderijscanner kan wel het zink van sperma goed in een onderbroek opsporen. Hierdoor kan de forensisch onderzoeker een kwalitatief goed dna-spoor opstellen, zegt wetenschapper Arian van Asten in de Volkskrant.

Kostbaar
Toch is het volgens de onderzoekers slechts het begin. De scanner moet nog de nodige verbeteringen krijgen om het onderzoek makkelijker te maken. Zo duurt het nu bijvoorbeeld nog een hele nacht om een t-shirt te scannen.

NFI heeft op dit moment nog geen eigen scanner omdat het een erg kostbaar apparaat is. De wetenschappers hopen daarom met lastig te onderzoeken bewijsmateriaal voorlopig nog bij het Rijksmuseum terecht te kunnen.