Zink en koper zijn essentiële metalen

Koper en zink zijn essentiële mineralen. Mens, dier en plant kunnen niet zonder. De mens krijgt bij een goed dieet voldoende zink en koper binnen. Sommige kwetsbare mensen moeten extra mineralen tot zich nemen. Waarom is dit van belang in relatie tot de bouwmetalen? Om duidelijk te maken dat we het hier hebben over natuurlijke en niet-toxische mineralen. Afspoeling door regenwater van een zinken dakgoot of koperen gevel moet daarom ook in dat licht worden beoordeeld.

Lees meer over de mening en adviezen over zink en koper van gerenommeerde instituten.

schijf0_190

Koper en zink zijn essentieel voor onze gezondheid.

Via deze link kunt u lezen waarom het Voedingscentrum koper als een belangrijk mineraal  omschrijft.

Via deze link kunt u lezen wat zij van zink vinden.

Zink en koper: essentieel

4088350_1_Centrum_Tabletten_Multivitamine_Met_Luteine

Zink en koper zijn essentieel voor planten, dieren en mensen.

Zink is goed voor de gezonde haren, huid, botten en een goed geheugen en afweersysteem. Zink is ook betrokken bij de opbouw van eiwitten en koolhydraten. Daarnaast draagt het bij aan de vruchtbaarheid.

 Net als ijzer is koper een belangrijke bron voor je rode bloedcellen die zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam transporteren. Het zorgt daarnaast voor een goede weerstand en energievoorziening. En koper is ook betrokken bij de vorming van botten en bindweefsel en de pigmentatie van huid en haar.

Zinktekort dreigt

ZSK Banner Dutch no logo unicef

De mens krijgt zink meestal in voldoende mate binnen via de voeding. Meestal maar niet altijd. Zelfs in ontwikkelde landen zoals Nederland moet een zink- tekort met supplementen worden aangevuld. Dat geldt vooral voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, kleine kinderen en bejaarden, want die hebben metalen extra hard nodig. Metalen zijn onmisbaar voor veel verschillende lichaamsfuncties. Als we er voldoende van binnen krijgen, beschermen ze ons tegen tal van ziekten en kwalen. In ontwikkelingslanden is het zinktekort een groot gezondheidsprobleem. Zinktekort bij kinderen leidt tot dramatische problemen. Daarom heeft de zinkindustrie de handen ineen geslagen met Unicef om dit zinktekort op te heffen. Het programma heet: “Zinc saves kids”.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt dat zink  goed is : “… for cellular growth, cellular differentiation and metabolism and deficiency limits childhood growth and decreases resistance to infections. Although severe zinc deficiency is rare in humans, mild to moderate deficiency may be common worldwide.” Daarnaaast adviseert de WHO zinksuppletie voor kinderen met diaree.

Koper is een essentieel mineraal

Deze afbeelding geeft een goed beeld van de betekenis van koper als essentieel mineraal. Essentieel voor het leven. klik op de afbeelding.

copper-as-essential-nutrient

Koper als bacterie bestrijder

koperen-pijpen-310x415

Jaarlijks lopen vier miljoen mensen in Europa een ernstige infectie op. Ongeveer 40.000 mensen overlijden als gevolg van zo’n infectie.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door gebruik van koper oppervlakten bacteriën minder kans krijgen zich te ontplooien en verspreiding wordt beperkt. Daarom wordt koper in veel zorginstellingen gebruikt, denk aan de koperen deurklinken. Onderzoek toont aan dat patiënten in de zorginstellingen veel minder kans hebben een infectie op te lopen.

Meer lezen? Klik hier.

Wat vindt het voedingscentrum van zink en koper?
Empty section. Edit page to add content here.
Recente onderzoeken

RIVM adviseert B12 en zink voor vegetarische kinderen

Het RIVM adviseert op basis van nieuw onderzoek om kinderen die geen vlees en zuivel eten extra vitamine B12 en zink te geven. Bij een geheel plantaardig dieet ontstaat er anders een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.
Zink en vruchtbaarheidsbehandelingen. Wetenschappers hebben ontdekt dat zinkvonken ontsnappen aan het oppervlakte van een bevruchte eicel op het moment dat eicel en spermacel met elkaar versmelten. Een eicel bevat 8000 compartimenten en elk compartiment bevat een miljoen zinkatomen. De kennis over zinkfluctuaties kan heel nuttig zijn bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Zie voor details de publicatie van de onderzoekers van Northwestern University.

 

Drs. Jules C.P. Wilhelmus - Directeur | Email: wilhelmus@duurzaambouwmetaal.nl

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!