Verzinkt staal

Thermisch verzinken wordt al twee eeuwen toegepast en is nog steeds de beste methode om staal te beschermen tegen roest. Stalen balken maar ook stalen bruggen moeten goed worden beschermd tegen roest. Er is geen methode om staal beter en duurzamer te conserveren dan thermisch verzinken. Verzinkte stalen constructies gaan gegarandeerd lang, veilig en betrouwbaar mee.

Het verzinken van staal is een beproefd procedé: het dompelen van staal in een bad gesmolten zink.Tijdens het verzinkproces ontstaat er een legering tussen staal of ijzer en zink, met daaromheen vaak nog een laagje puur zink. Om tot die legering te komen, is een aantal voorbereidende stappen nodig. In dit filmpje worden de diverse stappen uitgelegd.

Als we deze voordelen bekijken, is het geen wonder dat we overal thermisch verzinkte objecten om ons heen zien, zowel in het stadsbeeld als langs autowegen, zowel in industriële als in landelijke omgevingen. Je merkt niet altijd op dat bepaalde constructies verzinkt zijn omdat ze na het verzinken soms overschilderd zijn (de zogenaamde duplex-systemen). Een verzinkt stuk kan na meerdere tientallen jaren van betrouwbare en onderhoudsvrije dienst overigens probleemloos ontzinkt en opnieuw verzinkt worden. Op die manier kan het verzinkte staal aan zijn tweede leven beginnen.

Technische aspecten en voordelen

Thermisch verzinken op industriële schaal is bijna twee euwen oud. Toch blijft verzinken de meest efficiënte manier om staal tegen roest te beschermen. Het verzinkprocédé is in de basis nog steeds hetzelfde: het dompelen van staal in een bad gesmolten zink.

Het succes van thermisch verzinken komt door enkele zeer opmerkelijke eigenschappen:

 • zink-ijzer legeringen
  Wat thermisch verzinken zo uniek maakt ten opzichte van andere beschermingsmethoden is dat het staal minutenlang in contact is met zink op een temperatuur boven 450°C. Gevolg is dat er een reeks zink-ijzer legeringen ontstaan aan het oppervlak van het stuk staal.
 • Optimale hechting
  Deze legeringen garanderen een optimale hechting en een uitstekende slijt- en schokbestendigheid.
 • Patina
  Bovenop de verzinkingslaag vormt zich na enkele maanden een ‘patina’, een haast ondoordringbaar en stabiel scherm tegen de corrosieve elementen van de omgeving.
 • Kathodische bescherming
  Een lokale beschadiging vormt geen ‘zwakke plek’ in de verzinkingslaag; de zogenaamde kathodische bescherming zorgt er voor dat het omringende zink de beschadigde plek permanent blijft beschermen tegen corrosie.
 • Milieuvriendelijk effect
  Enkele tientallen kilo’s zink zijn genoeg om één ton staal voor gemiddeld meer dan 60 jaar tegen roest te beschermen zonder noemenswaardig onderhoud. Dit is belangrijk gelet op het groeiend besef om zuinig op te springen met grondstoffen en energie. Thermisch verzinken kan dus een milieuvriendelijke effect hebben.

 

Drs. Jules C.P. Wilhelmus - Directeur | Email: wilhelmus@duurzaambouwmetaal.nl

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!