Dakgoot en regenpijp

Goten en regenpijpen van koperen hebben een zeer chique uitstraling en gaan met gemak een mensenleven mee. Blank koper vormt op korte termijn een bruine oxidelaag, die het materiaal beschermd tegen weersinvloeden. Uiteindelijk vormt zich de typische heldere groene patinalaag. Dit kan echter zeer lang duren omdat de lucht steeds minder zwavel en andere agressieve stoffen bevat. Daarom wordt er tegenwoordig ook fabrieksmatig groen koper geleverd.

 

 

 

Tips voor een duurzame toepassing

Tips voor een duurzame toepassingen van koper als hemelwaterafvoer:

  1. Zorg er altijd voor dat een dakgoot voldoende afschot heeft zodat er geen water in blijft staan. Het minimale afschot is 3 graden.
  2. Koper kan erg warm worden en daardoor zet een dakgoot ook behoorlijk uit. Als het materiaal niet de mogelijkheid heeft om te expanderen kan het materiaal gaan scheuren. Vaak treedt dit op bij de soldeernaad (deze springt open), of direct hiernaast. Om dit op te vangen moet een goot langer dan 12 meter voorzien worden van separatieschotten of een separatiestuk.
  3. Door veel blad en takken kan de goot verstoppen. Dit zorgt naast het overlopen van de goot ook voor aantasting van het koper. Goten dienen regelmatig te worden geïnspecteerd en eventueel worden schoongemaakt. Er zijn handige producten die kunnen helpen verstopping te voorkomen, zoals een gootbladvanger of een bladafscheider in de regenpijp.

 

Foto koperen regenpijp
Drs. Jules C.P. Wilhelmus - Directeur | Email: wilhelmus@duurzaambouwmetaal.nl

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!