Duurzaam koper & zink

Wereldwijd is men het er over eens: we meten zo snel mogelijk een circulaire economie krijgen: een economie waarin grondstoffen in producten worden verwerkt die na gebruik weer gerecycled worden. Dan is de kringloop gesloten en besparen we grondstoffen en energie. En zijn we minder afhankelijk van invoer van grondstoffen. De metaalketen is altijd al (bijna) gesloten geweest. Al het gebruikte zink en koper komt in Nederland weer terug en krijgt weer een nieuw leven.

Gebruikte metalen zijn altijd geld waard en daarom komen ze altijd terug in de keten: gebruikte metalen worden omgesmolten, krijgen een nieuw leven. Metalen kunnen eindeloos worden hergebruikt zonder verlies van eigenschappen.

Hergebruik van metalen vindt al eeuwen plaats. De circulaire metaalketen is een nieuw begrip maar in feite is er voor koper en zink dus niets nieuws onder de zon. Film bekijken over de circulaire metaalketen? Klik hier.

Zink

zink

Zink is een metaal dat al eeuwen bij de (ver)bouw wordt toegepast: zinken dakgoten en regenpijpen en bedekking van daken en gevels. Smaken verschillen, maar veel mensen kiezen voor een zinken gevel, dak of dakgoot omdat men het gewoon mooier vindt dan bijvoorbeeld steen of dakpannen. Zink is een duurzaam materiaal omdat het een betrouwbaar materiaal is dat lang mee gaat en na een lange levensduur kan het materiaal opnieuw worden gebruikt. Zink gaat, in vergelijking met alternatieve materialen, heel erg lang mee. Niet voor niets wordt zink veel toegepast in de bouw: het is mooi materiaal dat architecten maar al te graag verwerken in hun ontwerpen. Het is ook het zeer functioneel metaal: het zorgt dat het regenwater op een betrouwbare manier wordt afgevoerd. En dat is belangrijk omdat lekkages grote ongemakken en schade veroorzaken. Daarnaast is zink een geliefd materiaal van veel architecten en bewoners die een gebouw willen voorzien van een bijzondere gevel en dakbedekking.

 

Er zijn maar weinig bouwmaterialen, waarvan de totale milieubalans zo positief is als voor zink. Zink gaat meer dan 75 jaar mee. Na gebruik wordt het zink ingezameld en gerecycled. Ruim 95% van het zink wordt opnieuw gebruikt. Door de lange levensduur en hoge recycling heeft zink een uitstekend milieuprofiel.

TNO heeft vergelijkend onderzoek gedaan naar zinken dakgoten en goten gemaakt van alternatieve materialen. Klik hier voor het rapport.

Het Bouwbesluit 2012 verplicht aanvragers van een bouwvergunning een berekening van de duurzaamheid van het gebouw aan te leveren. Die berekening omvat alle onderdelen van het gebouw, inclusief de gebruikte materialen. Voor die berekening wordt gebruik gemaakt van de gegevens uit de Nationale Milieu Database. Uit recente berekeningen van LBP|Sight blijkt dat zink relatief gunstig scoort. Zo heeft LBP|Sight berekend wat de score is van vier materialen waarmee een dakgoot kan worden geproduceerd. De scores (schaduwprijs in € per jaar levensduur. Hoe lager de score: hoe duurzamer het materiaal)  zijn:

Zink                       1,88
Polyester            25,68
PVC                       6,03
Aluminium         19,00

Koper

Een duurzaam metaal als koper wordt vaak door architecten verwerkt in ontwerpen omdat koperen daken en gevels het gebouw een bijzondere uitstraling geven. Koper is een licht maar betrouwbaar materiaal dat het regenwater prima afvoert.

Alle aspecten van koper worden in deze afbeelding nog eens

koper

 

Bronnen en normen

Zink en koper zijn natuurlijke mineralen en komen ruim in de natuur voor. Gelukkig maar, want deze metalen zijn essentieel voor het leven van mens, dier en plant. De mens voegt koper en zink toe aan de natuur. Vooral door de toepassing in de landbouw en in het verkeer. Minder dan 10% komt van de toepassingen in de bouw. Zoals voor elke stof, zijn ook voor de metalen normen opgesteld.

Drs. Jules C.P. Wilhelmus - Directeur | Email: wilhelmus@duurzaambouwmetaal.nl

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!