Duurzaam Verzinkt staal

Er is geen methode om staal beter en duurzamer te conserveren dan thermisch verzinken. Thermisch verzinken wordt al twee eeuwen toegepast en is nog steeds de beste methode om staal te beschermen tegen roest. Stalen balken maar ook stalen bruggen moeten goed worden beschermd tegen roest. Thermisch verzinken garandeert dat en daarmee gaan de constructies lang, veilig en betrouwbaar mee.

Het verzinken van staal is een beproefd procedé: het dompelen van staal in een bad gesmolten zink.

Tijdens het verzinkproces ontstaat er een legering tussen staal of ijzer en zink, met daaromheen vaak nog een laagje puur zink. Om tot die legering te komen, is een aantal voorbereidende stappen nodig. In dit filmpje worden de diverse stappen uitgelegd.

Duurzaam verzinkt staal
Er is geen methode om staal te conserveren die op het gebied van duurzaamheid beter scoort dan thermisch verzinken. Bouwmaterialen van staal hebben al een goede milieubalans, maar de bescherming tegen corrosie door zink voegt daar veel aan toe. Een zinklaag gaat afhankelijk van de dikte en de kwaliteit van de atmosfeer soms wel meer dan 100 jaar mee . Na gebruik wordt ijzer en staal ingezameld en gerecycled. Het aanwezige zink wordt bij het opnieuw maken van staal teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Door de lange levensduur en hoge recycling heeft thermisch verzinkt staal vergeleken met geverfd of anders beschermd staal een uitstekend milieuprofiel. In samenwerking met DBM en andere ketenpartners heeft Agentschap.nl de zinkketen in kaart gebracht. Klik hier voor het rapport. Een filmpje over het sluiten van de zinkketen kunt u hier activeren. Het rapport over de terugwinning van het zink en ijzer uit gebruikte vangrails vindt u hier.
LCI Engeneering heeft een EPD opgesteld volgens de eisen van EPD® en EN 15408. U kunt de EPD hier downloaden.
Toepassingen

verzinkt staal

staal

zink

zink

4-26166_small

Meer voorbeelden bekijken van bijzondere toepassingen van thermisch verzinkt? klik.

Ir. Martin van Leeuwen - Directeur | Email: vanleeuwen@duurzaambouwmetaal.nl

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!